Co wzmacnia witamina B – witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Zaleca się, aby tę witaminę spożywać nie tylko dorośli, ale także dzieci od najmłodszych lat. Obecnie istnieje wiele rodzajów tej substancji, są dwa rodzaje kropli i kapsułek. Ważną informacją jest jednak to, że odpowiednia ilość witamin dostarczana jest naszemu organizmowi poprzez spożywanie określonych produktów. Właśnie o tym pytaniu chcemy powiedzieć więcej w tym artykule.
Czym są witaminy z grupy B?
Witamina B to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wiąże się to z odpowiednim działaniem na układ nerwowy, układ mięśniowy, układ krążenia oraz stany skórne. Najważniejszą informacją jest to, że pod wspólnym terminem witamina B występuje kilka różnych substancji rozpuszczalnych w wodzie. Należą do nich: witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B4, witamina B5, witamina B6, witamina B7, witamina B9 i witamina B12.
Tiamina
Witamina B1 szczególnie charakteryzuje się tym, że odpowiada głównie za wspomaganie prawidłowych procesów układu sercowo-naczyniowego. Występuje w następujących produktach: suszone nasiona fasoli, kabaczek i produkty zbożowe. Witamina ta gwarantuje również prawidłowy rozwój i wzrost kości.
Witamina B2
Jeśli chodzi o witaminę B2, pierwszą rzeczą, którą należy powiedzieć, jest to, że wspomaga układ odpornościowy i pomaga w leczeniu anemii i chorób jamy ustnej. Witaminę B2 można znaleźć w następujących produktach spożywczych: wieprzowina, wątróbki drobiowe, podroby, ziemniaki, suszona fasola, fasola, groch, soja i produkty zbożowe.
Witamina B3
Witamina B3 jest szczególnie zaangażowana w syntezę hormonów płciowych i insuliny, a także znacząco przyczynia się do tworzenia czerwonych krwinek. Pokarmy bogate w witaminę B3 to głównie dorsz, śledź, mintaj, makrela, sardynki, rośliny liściaste oraz kawa i herbata.
Witamina B4
Witamina B4 odpowiada za prawidłowe procesy w naszym organizmie do tworzenia komórek i utrzymania ich prawidłowej struktury. Witamina B4 przyczynia się również do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu oddechowego. Pokarmy bogate w tę witaminę to żółtka jaj, wątróbki drobiowe i podroby.
Witamina B5
Witamina B5 odpowiada za udział w różnych zmianach związanych z gospodarką energetyczną w naszym organizmie. Należy również zauważyć, że witamina ta pomaga również w syntezie kwasów tłuszczowych i obniża poziom cholesterolu. Znajdziemy go w: orzechach włoskich, laskowych, jajkach, pomarańczach, cytrusach, jabłkach, melonach, kalafiorze, bananach, otrębach pszennych, drożdżach piwnych.
Witamina B6
Witamina B6 wspomaga proces wchłaniania białek i aktywnie uczestniczy w produkcji hemoglobiny. Znajdziemy go w następujących produktach: pełnoziarniste produkty zbożowe, drożdże piwne, soja, kiełki pszenicy, otręby, banany, ryby i jaja.
Witamina B7
Jeśli chodzi o witaminę B7, należy zauważyć, że w głównej mierze przyczynia się ona do prawidłowego wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i jest skuteczny w walce z różnymi infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Umiarkowane ilości witaminy B7, szczególnie w produktach: wątróbka drobiowa, podroby, jaja, indyk, wieprzowina, kalafior, pomarańcze, pomarańcze, morele, banany, jabłka, pestki słonecznika, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, kawa, kakao, herbata, oraz brokuły i szpinak.
Witamina B9
Witamina B9 znacznie poprawia życie płodowe nienarodzonego dziecka i pomaga w tworzeniu cewy nerwowej. Witamina B9 znajduje się w pomarańczach, cytrusach, pomidorach, czerwonej i żółtej papryce, orzechach nerkowca, orzechach laskowych, orzechach włoskich, szparagach, pietruszce, ziele angielskie, papryce, brokułach, kalafiorach, morelach, śliwkach, truskawkach, sardynkach, makreli, dorszu, łososiu, szczypiorku, mleko, tłusty twarożek, jogurt naturalny, produkty pełnoziarniste.
Witamina B12
Jeśli chodzi o wpływ witaminy B12 na nasz organizm, to przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, że witamina ta odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego oraz wspomaga proces leczenia trądziku. znajdziesz go w następujących produktach: drób, wieprzowina, tłuste ryby, sałata, pomidory, cytrusy, kakao i mleko.