Nie trzeba być uczonym medykiem, aby móc stwierdzić, że witaminy odgrywają w naszym życiu bardzo ważne role. To właśnie dzięki nim możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jedną z ważniejszych substancji jest witamina K, która bierze udział w wielu procesach krzepnięcia krwi, jednocześnie reguluje gospodarkę wapniową. Jakie rodzaje witaminy K możemy wyróżnić? Jaką rolę pełni ona w naszym organizmie? Na jakich produktach znaleźć można witaminę K? Co powinniśmy wiedzieć na temat niedoboru witaminy K? Gdzie występuje witamina K? Aby uzyskać odpowiedzi na te pytania, serdecznie zapraszamy do lektury poniższego artykułu, który z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości czytelników.
Jakie rodzaje witaminy K możemy wyróżnić?
Zanim rozpoczniemy jakiekolwiek dywagacje na temat witaminy K, w pierwszej kolejności należy poznać kilka szczegółów związanych z jej rodzajami. Okazuje się, że w naturalnych warunkach witamina K występuje w trzech postaciach. Pierwsza z nich to witamina K1, inaczej nazywania fitonation lub filochinon. Jest to żółta ciecz, która to jest syntetyzowana przez rośliny. Charakteryzuje się ona tym, że rozpuszcza się w tłuszczach, jednocześnie wykazuje odporność na temperatury, co z pewnością jest godne zapamiętania. Witaminę K1 jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu poprzez żywność – najczęściej w produktach, które pochodzą od roślin. Drugim rodzajem jest witamina K2, powszechnie znana także jako menachinon. Jest ona produkowana przez drobnoustroje, które to znajdują się w naszym układzie pokarmowym tworząc florę jelitową. Co ciekawe – witamina K2 także rozpuszcza się w tłuszczach. Ostatnim rodzajem jest witamina K3, zwana menadionem. Jest to syntetyczna pochodna witaminy K, która to wykazuje właściwości rozpuszczania się w wodzie. Dodatkowo wyróżnia się ponadprzeciętną przyswajalnością, znacznie lepszą niż wcześniej wspomniana witamina K1.
Witamina K- jaką rolę pełni w naszym organizmie?
Skoro wiemy już, jakie rodzaje witaminy K możemy wyróżnić, warto zastanowić się nad tym, dlaczego jest ona taka ważna. Witamina K to w praktyce grupa organicznych związków chemicznych. Jest to jeden z ważniejszych składników pokarmowych, który okazuje się niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Na podstawie wielokrotnych badań wywnioskowani, że witamina K bierze udział w skomplikowanym procesie, który jest bezpośrednio związany z syntezą osoczową czynników krzepnięcia krwi. Kiedy zabraknie jakiegoś czynnika, wówczas może to prowadzić do zaburzeń krzepnięcia. Witamina K niekiedy spowalnia rozwój nowotworów, jednocześnie wykazuje różnorodne właściwości, mi.in. antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze. Wcześniej wspomniany składnik bezpośrednio wpływa na utrzymanie równowagi gospodarki wapniowej. Uczestniczy m.in. w wychwytywaniu wapnia przez nasz szkieletowy układ, dodatkowo formuje tkankę kostną, co ma ogromne znaczenie. Warto wspomnieć, że witamina K wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Co to oznacza w praktyce? Ma działanie przeciwkrwotoczne, jednocześnie wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, co zapobiega zwapnieniom i pękaniu.
W jakich produktach znaleźć można witaminę K?
Z pewnością wiele osób zastanawia się, gdzie tak właściwie występuje witamina K. Zatem spieszymy z odpowiedzią. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że występuje ona przede wszystkim w produktach, które pochodzą od roślin. Najwięcej witaminy K posiadają warzywa, które posiadają zielony kolor. Zawierają one stosunkowo dużą ilość chlorofilu. Wśród takowych wyróżnić możemy chociażby szpinak, jarmuż, brukselkę, brokuły, sałatę rzymską, roszponkę, kapustę włoską, rukolę i szparagi. Co ciekawe, niewielkie ilości witaminy K znajdziemy również w natce pietruszki, ogórkach, awokado, bobie, groszku, cukinii. Szukasz jeszcze większej liczby produktów? Warto wziąć pod uwagę również owoce i inne warzywa. Najczęściej wymienia się truskawki, brzoskwinię, ziemniaczki, marchew, karczochy. Alternatywnie witamina K znajduje się w orzechach, niektórych produktach zbożowych. Warto wspomnieć o produktach pochodzenia zwierzęcego. Do tego grona zaliczyć możemy jaja, mleko, przetwory mleczne, wątroba wołowa.
Niedobór witaminy K – co powinniśmy wiedzieć na ten temat?
W praktyce do niedoboru witaminy K u osób dorosłych dochodzi dość rzadko. Jak to możliwe? Otóż duża część dziennego zapotrzebowania na tę substancję pokrywa syntezowana przez mikroflorę jelitową witamina K2. Pozostała część dostarczana jest natomiast z pokarmu. Pamiętajmy jednak o tym, że w niektórych sytuacjach może dojść do sytuacji, w której poziom witaminy K ulegnie obniżeniu. Najczęściej do tego typu incydentów dochodzi, jeśli mamy poważne schorzenia wątroby lub jelit. Częstą przyczyną może być również antybiotykoterapia, a także przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych. Do podstawowych objawów niedoboru witaminy K możemy zaliczyć takie dolegliwości, jak chociażby częste biegunki, obfite miesiączki, krwiomocz, krwawienie z błon śluzowych, skłonność do powstawania siniaków, podatność na infekcje bakteryjne.