Jak używać cążek do skórek? Cążki to akcesorium, które powinno znaleźć się na wyposażeniu każdego gabinetu kosmetycznego i podologicznego. Przeznaczone do wykonywania manicure’u i pedicure’u oraz poszczególnych czynności podczas tych zabiegów cążki, powinny charakteryzować się między innymi wysoką jakością oraz odpowiednim, dopasowanym kształtem. Na co zwracać uwagę przy wyborze cążek i jak używać ich w prawidłowy sposób?
Cążki do skórek – od czego zacząć?
Z racji tego, iż stanowią one absolutną podstawę wyposażenia gabinetów podologicznych i kosmetycznych, różnego rodzaju cążki znaleźć można w asortymencie wielu sklepów i producentów. Przed dokonaniem zakupu warto jednak dokładnie sprawdzić wiarygodność danego źródła i jego opinię wśród klientów. Dobrej klasy sprzedawca powinien posiadać w swojej ofercie wyłącznie najwyższej jakości cążki, wykonane z nienagannej jakości materiałów, takich jak stal chirurgiczna. Ponadto, na życzenie klienta, powinien on przedstawić specyfikację produktu oraz posiadane certyfikaty, zapewniające o jego klasie i poziomie bezpieczeństwa.
- onygen krem https://kerpro.pl/produkt/podopharm-onygen-krem-20-ml/
- tekturowe pilniki jednorazowe do paznokci https://kerpro.pl/produkt/baehr-pilniki-jednorazowe/
- pianka callusan https://kerpro.pl/produkt/callusan-mares-krem-w-piance-do-pielegnacji-suchej-skory-175-ml/
- kosmetyki do pielęgnacji stóp https://kerpro.pl/kategoria-produktu/kosmetyki-i-preparaty/do-stop/
Wybór cążek – na co zwrócić uwagę?
Oczywiście podstawową kwestią, na którą należy zwrócić uwagę przy wyborze cążek, jest ich jakość. Oprócz tego warto jednak przyjrzeć się również kształtowi akcesorium oraz wielkości i szerokości jego ostrzy. Zawsze warto wybierać wyłącznie odpowiednio naostrzone cążki, które pozwolą na precyzyjne i bezpieczne obcinanie skórek, bez konieczności ich miażdżenia czy ciągnięcia.
Tym, co powinno zwrócić naszą uwagę, jest także szerokość i ergonomia uchwytów cążek. Narzędzie to musi być bowiem trwałe i skuteczne, ale także bezpieczne i wygodne dla osoby wykonującej zabieg. W ten sposób zagwarantujemy pełen komfort nie tylko klientowi, ale i sobie, co widocznie przełoży się na efektywność naszej pracy.
Dobrej klasy cążki to akcesorium, które spełnia oczekiwania zarówno specjalisty, jak i klienta. Zarówno materiał, z którego zostały wykonane, jak i jego budowa powinny być nienaganne. Doskonale naostrzone końcówki cążek powinny idealnie łączyć się ze sobą, nie pozostawiając pomiędzy najmniejszego prześwitu.
Prawidłowe posługiwanie się cążkami
Na udane, bezpieczne i satysfakcjonujące usunięcie skórek wpływ ma nie tylko najwyższa jakość i odpowiedni model cążek, ale także właściwe posługiwanie się nimi. Tym, na co przede wszystkim należy zwrócić uwagę, jest kwestia bezpieczeństwa. Bardzo ostre cążki do skórek należy przechowywać w odpowiednim, bezpiecznym miejscu, a także używać z zachowaniem należytej ostrożności. Konieczne jest także ich regularne i staranne czyszczenie, dezynfekcja i sterylizacja. Przed przystąpieniem do każdego kolejnego zabiegu cążki muszą zostać dokładnie oczyszczone ze wszystkich widocznych, jak i niedostrzegalnych gołym okiem zabrudzeń. Stanowi to absolutną podstawę i gwarancję bezpieczeństwa dla klienta.
Jeszcze przed rozpoczęciem pracy z cążkami należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu skórek pacjenta. Konieczne jest bowiem ich właściwe zmiękczenie, które znacznie ułatwi pracę przy nich. Na stopy lub dłonie należy więc nałożyć specjalny preparat zmiękczający i czekać kilka chwil. W zależności od wybranego sposobu zmiękczania skórek powinny to być nie więcej niż jedna lub dwie minuty. Dopiero po takim przygotowaniu pacjenta można przystąpić do właściwej pracy na skórkach.
Pierwszym krokiem, niewymagającym jeszcze użycia narzędzia, jest delikatne podniesienie skórek za pomocą specjalnego patyczka bądź kopytka. Akcesorium to może być wykonane z drewna lub metalu. Po starannym podważeniu skórek możemy przystąpić do ich wycięcia. Powstały i podważony nadmiar naskórka odcinamy za pomocą cążek. Skórkę umieszczamy pomiędzy ostrzami, a następnie zaciskamy na niej urządzenie, co powoduje ich obcięcie. Bardzo ważne jest, aby wykonywać pewne, lecz płynne ruchy, które pozwolą na przycinanie skórek, unikając jednocześnie ich wyrywania czy ciągnięcia. Takie praktyki mogłyby bowiem spowodować uszkodzenie nie tylko skórki, ale i całego wału paznokciowego oraz doprowadzić do powstania bolesnych, nieestetycznych ran.
Obcinanie skórek zachodzących na płytkę paznokcia, powinno wykonywać się zawsze w kierunku od strony lewej do prawej. Należy unikać obcinania skórek od środka, jak i od góry, a także ich wyszarpywania. Jeżeli cążki nie są w stanie płynnie przecinać skórek, należy naostrzyć ich końcówki lub ponownie namoczyć i zmiękczyć dłonie lub stopy.
Jeżeli podczas usuwania skórek dojdzie do jakiegokolwiek skaleczenia, należy natychmiast zdezynfekować miejsce przerwania ciągłości skóry. Najlepiej jest zrobić to przy pomocy specjalnych preparatów. W ten sposób zapobiegniemy lub zminimalizujemy ryzyko przedostania się szkodliwych drobnoustrojów do wnętrza organizmu pacjenta.
Po zakończonym zabiegu należy oczyścić dłonie lub stopy pacjenta oraz nałożyć na ich powierzchnię oliwkę lub inny środek nawilżająco-pielęgnacyjny. Cążki natomiast należy wstępnie oczyścić z widocznych zabrudzeń, a następnie odłożyć do dezynfekcji oraz sterylizacji.